cüce timsah

Cüce Timsah Özellikleri (Özet)

Cüce Timsah, bir timsahgiller ailesine ait olup 75 yıla kadar yaşarlar ve 32 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Cüce Timsahların maksimum hızları ise 17 km/saat.

Cüce Timsah türü Sauropsida
Cüce Timsahları ne yer Balık, Kabuklular, Kurbağalar (etçil)
Cüce Timsahları kaç yıl yaşar 40 yıl – 75 yıl
Cüce Timsahları kaç kilo 18 kg – 32 kg
Cüce Timsahlarının boyu 1.7 metre – 1.9 metre
Cüce Timsahlarının hızı 17 km / saat
Cüce Timsahları nerede yaşar Yağmur ormanı nehirleri ve bataklıkları
Cüce Timsah Neslinin Tükenme Olasılığı Soyu Tükenmesi Tehlikesi İle Karşı Karşıya (Vulnerable)

Cüce Timsahlarının Yaşamları

Cüce Timsah (İngilizcesi Dwarf Crocodile), Batı Afrika’nın yağmur ormanlarında doğal olarak bulunan küçük bir timsah türüdür. Dünyadaki en küçük timsah türüdür ve aynı zamanda tüm siyah bedenlerini kaplayan kısa, geniş burun ve sert pulları en ayırt edici türlerdendir. Bu nedenle Geniş Burunlu Timsah, Kemikli Timsah ve Siyah Timsah dahil olmak üzere bir çok farklı isimle bilinir. Batı Afrika Cüce Timsah ve Kongo Cüce Timsah olan tanınmış iki Cüce Timsah türü sadece konumlarında değil görünümlerinde ve davranışlarında da biraz farklılık gösterir. Cüce Timsahlar doğal aralıklarının bir kısmında yaygın olarak bulunmasına rağmen diğerlerindeki sayıları esas olarak habitat kaybı ve avlanma nedeniyle azalmıştır.

Anatomisi

cüce timsah dinleniyor

Cüce Timsahlar nadiren 1.6 metreden fazla büyük olur ve bilinen en büyük bireyler maksimum 1.9 metredir. Cüce Timsah’ın gövdesi sarımsı bir alt kısım ile siyahtır ve sadece yaralanmadan korumak için kemikli plakalar olan sert, zırhlı pullarla korunur ve aynı zamanda hayvanın sıcak güneşten yanmasını önler. Cüce Timsah, dikey olarak düzleştirilmiş, kas kuyrukları da dahil olmak üzere suda yardımcı olan bir dizi adaptasyona sahiptir. Gözleri ve burun delikleri, Cüce Timsah’ın vücudunun geri kalanı su altındayken hem görmesini hem de nefes almasını sağlamak için başlarının üstünde bulunur ve hem avlarını hem de diğer yırtıcıları görür.

Yaşam Alanları

Cüce Timsahlar, Batı Afrika’da Angola, Kamerun, Kongo, Gambiya, Gana, Gine, Liberya, Nijerya, Senegal ve Sierra Leone dahil olmak üzere birçok farklı ülkede bulunur. Ancak nüfusları, bölgeler arasında büyük ölçüde farklılık gösterir. Cüce Timsahlar, bataklıklar, kalıcı su havuzları ve mevsimsel taşkın yatakları ile birlikte yoğun yağmur ormanlarının bulunduğu bölgelerde yavaş hareket eden nehirlerde bulunur. Sudaki hayata özel olarak adapte olmasına rağmen Cüce Timsahlar, gün boyunca dinlenmek için nehir kıyısındaki yuvaları kazdıkları karada çok fazla zaman harcarlar. Bununla birlikte yaşam alanlarının çoğu, yerleşim yerlerinin artmasıyla ciddi bir tehdit altındadırlar.

cüce timsah güneşleniyor

Yaşam Şekilleri

Cüce Timsahlar, hem suda hem de karanlıktaki kıyılarda küçük avlar arayan gece ve genellikle yalnız bir hayvandır. Gün boyunca nehir kıyısının tabanına kazılmış ve birkaç metre uzunluğundaki giriş ve çıkış tünellerinden erişilen yuvalarda dinlenirler. Bununla birlikte, uygun bir oyuk alanı bulamazlarsa Cüce Timsahlar, suya asılı olan dalmış ağaç kökleri arasında saklanacaktır. Soğukkanlı bir hayvanlardır. Avlanmak için gerekli enerjiyi elde etmek için vücudunu güneşte ısıtırlar ve soğumak için ise suya girmek zorundadır. Cüce Timsahlar, suda iken vücutlarını yüzeyin altına batırırlar. Sadece gözleri ve burun delikleri dışarıda kalır. Böylece potansiyel yırtıcılardan saklanabilir ve şüphesiz avı pusuya düşürürler.

cüce timsah kayanın üzerinde

Üreme

Cüce Timsahlar, bir erkeğin bölgesini paylaşan birkaç dişi ile çiftleşeceği çiftleşme sezonun (Mayıs – Haziran) başında üreme eğilimindedir. Dişi daha sonra 20 beyaz, kösele yumurta bıraktığı bir höyük oluşturmak için çürüyen bitki örtüsünü birlikte sürükleyerek bir yuva yapar. Bitki örtüsü ayrıştıkça kuluçka sırasında yumurtaları sıcak tutmaya yardımcı olan ısı açığa çıkarır. Dişi Cüce Timsahlar, üç ay sonra yumurtadan çıkana kadar yumurtalarını yırtıcılardan sert bir şekilde koruyacaklar. Anne, yavruları yavaşça ağzına alır ve oraya güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlar. Cüce Timsahlar genellikle annelerinden çok hızlı bir şekilde bağımsız olsalar da bazılarının güvenlik için en az birkaç hafta ona yakın olduğu bilinmektedir.

cüce timsah yavrusu

Beslenme

Cüce Timsahlar, hayatta kalmak için sadece diğer hayvanları yiyen etçil hayvanlardır. Balıklar, kuşlar, kabuklular, kurbağalar, ara sıra küçük memeliler ile birlikte diyetlerinin çoğunu oluştururlar. Cüce Timsahlar, güçlü çenelerini, koni biçimli, keskin sivri dişlerinden güçlü bir ısırıkla sabitlenen avlarını yakalamak için kullanırlar. Diğer bazı hayvan türlerinin aksine Cüce Timsahlar, gelişen ve yenileri tarafından itilen eski dişlerini sürekli olarak yeniden büyütür ve değiştirir. Bununla birlikte yiyecekleri çiğneyemezler ve bu yüzden avlarını yutulabilecek parçalara ayırmalıdırlar. Mevsimsel sel baskınlarının yaşandığı bölgelerde, yağmurlarına bağlı olarak diyetleri değişir. Örneğin sel baskınlarında sellerle birlikte gelen ve kolayca elde edilebilen balıkları daha fazla tüketirken diğer zamanlarda kabuklulara daha fazla beslenirler.

cüce timsah

Avcıları

Güçlü bir avcı olmasına rağmen, Cüce Timsah’ın küçük boyutu, daha büyük akrabalarına kıyasla daha kolay bir hedef olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte yavrular ve yumurtalar, anneleri tarafından şiddetle korunmalarına rağmen kuşlar, memeliler ve diğer sürüngenler de dahil olmak üzere bir dizi farklı hayvan tarafından avlanır. Günümüzde doğal aralıklarının çoğunda Cüce Timsahlar için en büyük tehdit yaşam alanlarının kayıp olmasıdır. Cüce Timsahlar ayrıca belirli bölgelerdeki yerel halk tarafından yiyecek için avlanırlar. Sert derileri daha sonra belirli yerel ürünlerin yapımında kullanılır.

cüce timsah kıyıda

Son Durumları

Bugün Cüce Timsahlar, IUCN tarafından doğal ortamda savunmasız bir hayvan olarak vahşi doğada bırakıldığı tahmin edilen 25.000 ila 100.000 birey olarak listelenmiştir. Bununla birlikte nüfus verilerinin toplanması genellikle zordur ve belirli alanlarda çok fazla sömürülmesine rağmen Cüce Timsahlar, Batı Afrika’daki bazı ülkelerde hala oldukça geniş bir dağılıma sahiptir. Cüce Timsahlar, Kamerun’un bazı bölümleri de dahil olmak üzere bazı bölgelerde yerel olarak bol miktarda biliniyor. Ancak, esas olarak doğal yaşam alanlarının geniş bölgelerinin şiddetli kaybı nedeniyle diğerlerinde ciddi nüfus düşüşleri yaşanıyor.

cüce timsah suda

Cüce Timsah Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Sauropsida
(Sauropsida)
Takım
(Order)
Timsahlar
(Crocodilia)
Aile
(Family)
Timsahgiller
(Crocodylidae)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here