panter

Panter Özellikleri (Özet)

Panter, bir memeli türü olup 15 yıla kadar yaşarlar ve 160 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Panterlerin maksimum hızları ise 114 km/saat.

Panter türü Memeli
Panterler ne yer Geyik, Tapir, Yaban Domuzu (etçil)
Panterler kaç yıl yaşar 12 yıl – 15 yıl
Panterler kaç kilo 36 kg – 160 kg
Panterlerin boyu 1.1 metre – 1.9 metre
Panterlerin hızı 114 km / saat
Panterler nerede yaşar Orman, bataklık ve otlaklar
Panter Neslinin Tükenme Olasılığı Soyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Panter Sınıflandırılması

Kara Panter olarak da bilinen Panter (İngilizcesi Panther), Asya, Afrika ve Amerika’ya özgü olan Büyük Kedi ailesinin büyük bir üyesidir. Kendine özgü bir tür değildir fakat en önemlisi Leoparlar ve Jaguarlar olmak üzere, büyük kedi ailesinin herhangi bir siyah renkli çizgisine atıfta bulunmak için kullanılan genel isimdir. Dünyadaki çeşitli habitatlara iyi adapte olmuş zorlu ve güçlü bir hayvandır ve tüm kedigillerin en güçlü tırmanıcılarından biri olarak bilinir. Teknik olarak ayrı bir tür olarak sınıflandırılmamasına rağmen Leoparların ve Jaguarların doğal aralıkları boyunca azalan sayıları nedeniyle birçok kişi tarafından tehlike altında olduğu düşünülmektedir.

panter dinleniyor

Panterlerin Anatomisi

Koyu kahverengiden siyaha renkli olma eğilimindedir. Bunun tek istisnası, ABD’nin güneydoğu bölgesinde bulunan nadiren koyu kahverengi olan ve daha fazla lekeli bir görünüme sahip olma eğiliminde olan Florida Panteridir. Jaguar ve Leoparlardan farklı olarak Panter, uzun gövdesi veya kuyruğu üzerinde lekelere sahip değildir. Bunun yerine parlak bir koyu kürk manto içerir.

benekli panter

Panterler, güçlü çeneleri ve zümrüt yeşili gözleri olan küçük kafalara sahiptir ve öndekilerden hem daha büyük hem de biraz daha uzun olan arka bacaklara sahip olma eğilimindedir. Büyük kedi ailesinin bir üyesi olan Panter, dünyadaki en büyük kedigillerden sadece biri değil. Aynı zamanda bu grubun dışındaki kedigillerin yapamayacağı bir şey olan kükreme yapabiliyor.

Panterlerin Yaşam Alanları

Panterler doğal olarak dünyanın üç kıtasında bulunur. Hem Asya hem de Sahra altı Afrika’da 30 farklı Leopar alt türü var ve bir zamanlar Orta ve Güney Amerika’da ve hatta ABD’nin bazı bölgelerine yayılan Jaguarın geniş doğal yelpazesiyle Panter, inanılmaz derecede uyarlanabilir bir hayvan haline geldi. Farklı yaşam alanlarda (habitatlarda) bulunur.

panter yaşam alanında

Tropikal ve yaprak döken ormanlarda en yaygın olarak bulunsalar da Panter, ayrıca bataklık ve bataklık arazilerinde, otlaklarla ve çöller ve dağlar gibi daha da düşman bölgelerde yaşayabilir. Dünyanın en büyük kedigillerinin yanı sıra Panter, ormansızlaşma biçimindeki habitat kaybı nedeniyle vahşi doğada daha nadir hale geliyor.

Panterlerin Yaşam Tarzları

Vahşi doğada insanlar tarafından nadiren görülen ve genellikle çok sessiz ve temkinli hayvanlar oldukları için nadiren zeki ve çevik bir hayvandır. Koyu kahverengi kürkleri Panter’i hem çevresindeki ormana kamufle eder hem de gecenin karanlığında neredeyse görünmez kılar. Panter, gündüz saatlerinin çoğunu ağaçlarda güvenle dinlenerek geçiren, gece hayatını sürdüren yalnız bir hayvandır.

Hem Leopar hem de Jaguar gibi, Panterler inanılmaz dağcılardır. Sadece ağaçlarda dinlenmekle kalmıyorlar aynı zamanda avlanma için dikkatsiz bir şekilde gözlerini dışarıda tutabiliyorlar. Aynı zamanda çok agresif olmaları nedeniyle birçok kişi tarafından korkulan inanılmaz derecede güçlü ve korkusuz bir hayvandır. Panterlerin özellikle erkekleri çok bölgeselcidir ve çok eşlidir. Bu nedenle başka bir erkek tarafından tehdit edilir.

Panter Üreme

Panter olarak kabul edilen sadece iki farklı Büyük Kedi türü olmasına rağmen Leoparlar ve Jaguarlar dünyanın ayrı yerlerinde yaşarlar ama bunlar çok yakından ilişkilidir. Kara Leoparlar ve Jaguarlar, genellikle 3 aylık bir gebelik periyodundan sonra genellikle 2 ila 4 yavru doğum yapar. Panter yavruları kör doğarlar ve gözlerini neredeyse iki haftalık olana kadar açmazlar. Yırtıcı hayvanlara karşı özellikle savunmasızlar.

anne ve yavru panter

Özellikle de yiyecekleri için avlanması gereken anneleri tarafından bırakıldığında. Birkaç aylık olduklarında yavrular, av arayışında eşlik etmeye başlarlar ve neredeyse 2 yaşına gelene ve kendileri için bir bölge kurmaya kadar sık ​​sık ondan ayrılmazlar.

Panterlerin Beslenmeleri

Etçil bir hayvandır ve doğal ortamı boyunca en korkulan ve güçlü avcılardan biridir. Gecenin altında avlanan Panterin koyu renkli kürkü, ormanda görünmeyen bir şekilde hareket edebileceği anlamına gelmesini neredeyse imkansız hale getirir. Avlarının çoğunun aslında yerde yapıldığı halde avlarını yukarıdan tuzağa düşürebilecekleri anlamına gelen ağaçlardan avlandıkları da bilinmektedir. Panterin tam olarak beslenmesi, dünyanın neresinde yaşadığı, orta ila büyük ölçekli etçillerin birçok büyük kedinin beslenmesini oluşturduğuna bağlıdır. Geyik, Yaban Domuzu, Tapir ve Antilopların yanı sıra kuşlar ve tavşanlar gibi daha küçük hayvanları da avlarlar.

Panter Yırtıcıları ve Tehditleri

Jaguar, Amerika’daki en büyük kedidir ve Yeni Dünya’daki Panterler çevrelerindeki en baskın avcılardır. Ancak Afrika ve Asya’da bulunanlar zaman zaman aslanlar ve sırtlanlar gibi diğer büyük etoburlar tarafından avlanıyor. Ancak tüm Panterler için en yaygın avcı ve en büyük tehdit insanlardır. Bu nadir hayvanlar yalnızca doğal aralıkları boyunca insanlar tarafından avlanmakla kalmamış. Aynı zamanda özellikle büyüyen insan yerleşimleri için ormansızlaşma şeklinde ve tarıma yol açma şeklinde ciddi habitat kayıplarına maruz kalmışlardır. Büyük Kedilerin nüfus sayıları tüm dünyada düşüyor ve yerli habitatlarının daha küçük ceplerine itildiklerinde Panterler daha önce olduğundan daha nadir hale geliyor.

Panterler Hakkında İlginç Bilgiler

Teknik olarak sadece siyah Leoparlar ve Jaguarlar bilim tarafından genellikle tek Panterler olarak kabul edilmekle birlikte terim ayrıca yerlilerin pumalar, kaplanlar ve vaşaklar dahil olmak üzere yerel yaşam alanlarındaki bir dizi diğer koyu kaplanmış Kediyi tanımlamak için de kullanılır. Kara Panter, Amerika’daki en zeki ve en vahşi yırtıcılardan biri olarak görülmektedir. Bu nedenle bir Panter imgesi, bir logo veya spor takımları için bir maskot olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı Panterler aslında yüzebilirler. Bu bireyler yalnızca su altındaki ormanları tercih etmekle kalmaz aynı zamanda yüzme suyunda oynayarak ve soğutma suyunda önemli miktarda zaman harcarlar.

panter

Panter ve İnsan İlişkisi

Dünyanın Büyük Kedileri, özellikle son birkaç yüzyıl boyunca insanlar tarafından hem ganimet hem de kürkleri olarak avlandı. Bu, hem Leoparların hem de Jaguarların nüfus sayısında muazzam düşüşlere neden oldu. Aynı zamanda Asya, Afrika ve Amerika’nın çoğunda ciddi bir habitat bozulmasına maruz kaldılar. Bu, zor avcıların şimdi daha da nadir olduğu anlamına geliyor. Aslında o kadar sinsi ki Panterler genellikle “ormanın hayaleti” olarak anılıyor.

Günümüzde Panterler

Bilim tarafından bir tür olarak kabul edilmese de hem Leoparlar hem de Jaguarlar, doğal aralıkları boyunca giderek daha savunmasız hale geliyor ve IUCN tarafından tehdit altındaki türler olarak listeleniyor. Bununla birlikte bir kara Panter üretmek için iki gen taşıyan bireylerin eşleşmesi gerektiğinden ve bunun şansı habitat kaybıyla azaldığından, birçok vahşi yaşam uzmanı bu hayvanları tüm dünyada tehlikeye attığını düşünmektedir.

Panter Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etçiller
(Carnivora)
Aile
(Family)
Kedigiller
(Felidae)
Cins
(Genus)
Panthera
(Panthera)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here